FloraFaunaCheck.nl in uitzending De Monitor

16 oktober, 2017

Zondagavond besteedde onderzoeksprogramma De Monitor weer aandacht aan het dossier ‘Dier en Bouw’. In dit dossier doen ze onderzoek naar het spanningsveld tussen ruimtelijke ontwikkelingen en beschermde flora en fauna. In de uitzending werd FloraFaunaCheck.nl uitgelicht als middel om snel te weten of er (mogelijk) beschermde soorten binnen een gemeente aanwezig zijn!

Dier en Bouw

Het was de tweede uitzending van De Monitor over het dossier ‘Dier en Bouw’. In deze uitzending werd ingegaan op een geval waarbij binnen een gemeente goedkeuring was gegeven voor de sloop van een boerderij zodat er nieuwe woningen gebouwd konden worden. Echter, op de locatie zitten er beschermde steenuilen. Door de aanwezigheid van de steenuilen moest de bouw tijdens het broedseizoen voor drie maanden gestaakt worden, met alle economische gevolgen van dien.

De programmamakers werden door een aantal ecologen getipt om onze webapplicatie ‘FloraFaunaCheck.nl eens te bekijken als middel om te checken of er (potentieel) beschermde flora en fauna aanwezig is op de bouwlocatie.

FloraFaunaCheck.nl

Op FloraFaunaCheck.nl is op basis van actuele verspreidingsgebieden en typologieën van groeiplaatsen en leefgebieden, een inschatting gemaakt van de mogelijke aanwezigheid van beschermde flora en fauna.

Hiervoor  worden de gegevens uit speciaal daartoe uit te voeren grootschalige inventarisaties opgenomen. Deze inventarisaties vinden bijvoorbeeld plaats op gemeenteniveau. Het bij iedere nieuwe ingreep opnieuw uitvoeren van quickscans en andere kleine onderzoeken wordt daarmee voorkomen. Ook kan met FloraFaunacheck.nl op een proactieve manier met flora en fauna worden omgegaan. Voor zowel de gemeente, als voor initiatiefnemers is dit een handig hulpmiddel voor het toetsen van omgevingsvergunningen. Om FloraFaunaCheck.nl nog completer te maken zijn we aan het werk aan een (vernieuwde) versie om zo de gebruiker nog beter van dienst te kunnen zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over FloraFaunaCheck.nl? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

De hele uitzending van De Monitor is terug te kijken via Uitzending Gemist.

Vorige...